Manuele Lymfe Drainage

Manuele Lymfe Drainage (MLD)

Manuele Lymfe Drainage (MLD) voor Paarden is een zachte en rustige massage techniek die invloed heeft op het lymfe systeem van het paard en die als zeer prettig wordt ervaren. Je zorgt er niet alleen voor dat ziektekiemen en afvalstoffen sneller worden afgevoerd maar het verhoogd ook de algehele weerstand.

Het kan worden ingezet bij:

 • Stalbenen
 • Klachten na Einschuss
 • Overbelaste spieren /pezen (snelle verzuring)
 • Sneller herstel na training bij sportpaarden
 • Gallen op de benen
 • Hoefbevangenheid
 • Zomereczeem
 • Verkoudheden
 • Na medicatie of narcose
  En nog veel meer!

MLD stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogt worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er bijvoorbeeld ook minder verzuring op in het lichaam.

Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurt door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus.

De sympaticus zorgt voor de aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, opbouw en zéér belangrijk: het herstel!  Een paard kan alleen optimaal herstellen (van zowel inspanning, blessures als van een wond) als zijn parasympatische zenuwstelsel actief is.

Manuele Lymfe Drainage spreekt het parasympatische systeem van een paard aan waardoor hij sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen.

Kort samengevat heeft lymfe drainage een drieledige werking: het verhoogt de afvoer van afvalstoffen en het verbetert het herstel en de algehele afweer.¹

Ik gebruik MLD als aanvulling op mijn osteopathie behandelingen maar alleen lymfedrainage is ook mogelijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden en of het jouw paard ook kan helpen? Neem dan gerust contact met mij op!

¹ www.paardenlymfedrainage.nl