Hoesten bij Paarden
Met het beginnen van het najaar en het daarbij wisselende weer zijn er op het moment weer veel paarden aan het hoesten.
Voor de opleiding Klassieke Homeopathie voor Dieren heb ik in het verleden mijn afstudeerscriptie geschreven over hoestproblemen bij paarden. En ook tijdens de opleiding Osteopathie voor Paarden aan het Vluggen Instituut is de rol van het diafragma (middenrif) en ribben in relatie tot luchtwegproblemen aan bod gekomen. Aanvullend kan ik daarom zeker iets betekenen voor paarden met hoestproblemen.
Allereerst iets over het hoesten zelf.
Oorzaken voor het ontstaan van hoesten (dat een symptoom is en geen ziekte op zichzelf) kunnen bijvoorbeeld zijn:
Acute klachten:
- Virussen: zoals Influenza, Equine Herpes Virus, Rhinopneumonie of het Adenovirus
- Bacteriële infecties: Bronchitis, Laryngitis, Pneumonie (longontsteking) of Streptococcus Equi (droes)
Chronische klachten:
- Chronische bronchitis
- Longemfyseem (dampigheid)
- Astma
- Allergieën (zoals hooikoorts)
Naast deze veelvoorkomende oorzaken kunnen ook nog parasitaire aandoeningen (worminfecties) of anatomische afwijkingen van bijvoorbeeld de luchtpijp hoesten als symptoom hebben.
De luchtwegen van paarden zijn een gevoelig punt en hoesten kan dan ook serieuze schade aanrichten. Wacht daarom niet te lang met actie ondernemen als je paard begint met hoesten!
Het dan ook als eerste van belang om altijd het paard door een dierenarts te laten onderzoeken en behandelen.
Maar wat nu als deze behandeling onvoldoende helpt en je paard nog steeds in min of meerdere mate blijft hoesten?
Dan is het zeker de moeite waard om een behandeling met osteopathie en homeopathie, fytotherapie of Chinese kruidengeneeskunde te overwegen.
Met osteopathie kun je zorgen dat het paard zoveel mogelijk beweeglijkheid heeft in rug, ribben en middenrif waardoor hij weer makkelijker kan ademhalen. Daarnaast is het mogelijk om ondersteunend een homeopathisch middel of kruiden te geven. Met deze aanpak stimuleer je ook zoveel mogelijk het zelfherstellend vermogen zodat het paard op een natuurlijke wijze kan herstellen. Aanvullend kan het paard dus zeker baat hebben bij een behandeling!
Linda van der Voorn