Wat is het verschil tussen osteopathie, fysiotherapie en chiropractie??

door

Vaak krijg ik de vraag wat ik nu precies anders doe dan een chiropractor of alleen fysiotherapeut.
Daarom zal ik proberen het hieronder zo kort en zou simpel mogelijk uit te leggen.

–          Zowel osteopathie, fysiotherapie als chiropractie zijn vormen van manuele therapie die zich richten op het behandelen van klachten van het bewegingsapparaat.

–          Osteopathie en chiropractie gebruiken daarbij ook manipulaties, wat in de volksmond nog wel eens ‘kraken’wordt genoemd.

–          In de fysiotherapie wordt dit niet gedaan, hier wordt alleen met mobilisaties behandeld en dit geeft dan ook beperkingen in behandelmogelijkheden.

Tot zo ver op het eerste gezicht dus nog niet heel veel verschil, maar wat maakt osteopathie dan zo anders?

Het grote verschil is dat een osteopaat niet alleen naar de klachten van het bewegingsapparaat kijkt maar ook kijkt naar de beweeglijkheid van de organen in het bindweefsel, het zenuwstelsel en het cranio-sacrale systeem.

Het grote voordeel hiervan is dat er dus gekeken wordt naar het totale dier en niet alleen naar de beweeglijkheid van de wervelkolom. Een osteopaat zoekt dus ook naar de oorzaak van de wervelblokkade die dus ook in het orgaansysteem of cranio-sacrale systeem kan liggen of in een ander gedeelte van het bewegingsapparaat dat er mee in verbinding staat. Door op al deze vlakken te behandelen krijg je het beste resultaat en help je het dier met het optimale herstel van zijn gezondheid!

Linda van der Voorn