Hoe kies je een goede osteopaat?

door

Je paard heeft een probleem en iemand heeft je aangeraden om er eens een osteopaat naar te laten kijken, maar hoe kies je nu iemand die kennis van zaken heeft?

Op dit moment is het nog zo dat iedereen in Nederland zich osteopaat voor paarden mag noemen, ongeacht op deze persoon er een opleiding voor heeft gedaan! En dan is er ook nog een groot verschil in de kwaliteit van opleidingen die mensen kunnen volgen tot osteopaat voor paarden.

Vanuit de USA en inmiddels ook in Europa is er gelukkig een begin gemaakt met een kwaliteitsregister voor osteopaten voor paarden. Personen die in dit kwaliteitsregister staan ingeschreven hebben zeker een gedegen opleiding tot osteopaat voor paarden gevolgd, houden zich aan het beroepsregelement, de beroepscode en participeren in het klacht- en tuchtrecht.

Dit kwaliteitsregister heet het IREO; International for Equine Osteopathy EDO ® (http://www.irequineosteo.org). Personen die hier ingeschreven staan zijn te herkennen aan de beschermde titel EDO ® achter hun naam.

Het uiteindelijke doel van de IREO is dat Osteopaat voor Paarden straks een volledig beschermd beroep is en dat alleen personen die een goede opleiding hebben gevolgd deze naam mogen voeren (net als bijvoorbeeld niet iedereen zich zomaar fysiotherapeut of arts mag noemen).

Het doel is ook dat straks elke osteopathie opleiding die er  is, zich gaat houden aan de internationale regelgeving. Op dit moment is de eerste opleiding die osteopaten opleidt die de titel EDO® mogen voeren het Vluggen Institute in Duitsland en Texas USA (www.vluggeninstitute.com). In de toekomst komen daar hopelijk snel andere opleidingen bij!

Dus wat is kort gezegd nu belangrijk als je op zoek gaat naar een goede osteopaat voor je paard?

–     Kies iemand die naast osteopaat ook fysiotherapeut of dierenarts is. Deze personen hebben alvorens hun osteopathie opleiding afgerond te hebben al een brede onmisbare basiskennis opgebouwd en zijn ook thuis in het reguliere medische circuit

–     Kies een osteopaat met een gedegen opleiding, bij voorkeur iemand die de titel EDO ® voert (te vinden op http://www.irequineosteo.org)

Ik hoop dat ik zo iets meer duidelijkheid heb gegeven over hoe je het een goede osteopaat voor je paard kunt kiezen, mocht je nog vragen of opmerkingen hebben hoor ik het graag!

 

Linda van der Voorn