Schouderproblemen bij het paard

door

Problemen met schouders komen relatief gezien vaak voor bij paarden. Oorzaken hiervoor kunnen bijvoorbeeld zijn een verstapping in weiland of paddock, ergens achter blijven hangen met een voorbeen, een andere blessure aan het voorbeen, zoals een peesblessure, waardoor het been verkeerd wordt belast of een probleem elders in het lichaam zoals een scheef bekken waardoor de balans in het lichaam verstoord wordt en het paard dit in de schouders op moet vangen. Kortom een probleem met de schouders kan makkelijk ontstaan! Enkele symptomen die er op kunnen duiden dat je paard last heeft van zijn schouder(s):

  •  Het paard maakt met 1 voorbeen een kortere pas naar voren of achteren, bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar in een uitgestrekte draf waarbij 1 been verder reikt dan het andere
  • Het paard heeft problemen met het aanspringen in galop
  • Op de volte is het paard wisselend onregelmatig
  • Het paard heeft moeite met optillen van het been bij hoeven krabben of bij de hoefsmid
  • Het paard is algeheel stijf in de gehele voorhand

Met osteopathie kun je gelukkig een heel hoop doen om schouderproblemen te voorkomen of te verhelpen. In het onderzoek bekijk ik altijd beide schouders en onderzoek ik zowel de gewrichten als de spieren.Een paard heeft geen sleutelbeen zoals een mens dus het schouderblad is qua mobiliteit en ondersteuning volledig afhankelijk van de omliggende spiermassa. Daarnaast probeer ik altijd te achterhalen wat de oorzaak kan zijn voor het schouderprobleem.  In bijna alle gevallen zie ik relaties met de rest van het lichaam en daarom is het ook zo belangrijk om als osteopaat het paard als geheel te behandelen. Herken je je paard hierin of wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op! Voorbeeld van een paard dat ik voor behandeling kreeg aangeboden met duidelijk last van zijn schouders: Met dank aan Annika Beijer ( Praten met Paarden)  voor het insturen van de filmpjes!

Linda van der Voorn