Dry Needling

door

Dry Needling is populair en iedereen heeft er wel eens van gehoord of het zelf al eens ervaren.

Maar hoe werkt het nu precies en bij welke klachten kan Dry Needling helpen?

Tijd voor wat achtergrondinformatie!

Wat is Dry Needling?

Kort samengevat is Dry Needling een aanvullende behandelmethode waarbij met een acupunctuurnaald in een spier geprikt wordt om langdurige spierklachten te verminderen.

Zowel bij mensen als dieren kan Dry Needling worden toegepast.

Hoe werkt dat dan precies?

Door langdurige overbelasting van een spier, als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde beweging, overtraining, beschadiging van spieren na trauma etc. ontstaan er in een spier zogenaamde ‘Myofasciale Triggerpoints’ (Myo=spier, Fascie= bindweefsel). Een triggerpoint is een voelbare, vaak pijnlijke, lokale verharding in een spier.

Als je beweegt spant en ontspant een spier afwisselend. De spiervezels schuiven als het ware in- en uitelkaar. Als er een probleem in de manier van bewegen is ontstaan, bijvoorbeeld door trauma, dan schiet de spier als het ware in de ‘kramp’. Hij spant dan constant aan waardoor hij verkort.

Dit is een reactie van het lichaam om het te beschermen tegen verdere schade. Het is in eerste instantie dus een goede en effectieve reactie. Maar ook al is het gevaar eenmaal geweken dan blijft de spier in sommige gevallen in een constante toestand van aanspanning/verkorting en dit veroorzaakt op diverse plekken in de spier pijnlijke triggerpoints.

Zo kan door de aangespannen en verkorte spier een wervelblokkade in stand gehouden worden. Dat heeft dan weer invloed op het zenuwstelsel met pijn, weefselschade en bewegingsbeperkingen als gevolg.

Door met een acupuntuurnaald direct in een triggerpoint te prikken wek je een reflexmatige reactie op, een zogenaamde ‘ local twitch response’, in de aangedane spier. De spier spant zich even helemaal aan wat als gevolg heeft dat de spier zich daarna totaal ontspant en de cirkel van constant aanspannen/verkorten wordt doorbroken.

De spier kan zich weer normaal aan- en ontspannen, de verhoogde spierspanning normaliseert, de pijn verminderd en de bewegingsbeperkingen worden opgeheven.

acupuncture_needles

Daarbij moet wel nogmaals benadrukt worden, dat Dry Needling een aanvullende behandelmethode is en altijd(!) onderdeel is van een totaalbehandeling. Het is van belang altijd de onderliggende oorzaak van de spierspanning te behandelen.  Zo is het meestal niet effectief om bijvoorbeeld alleen de spierspanning in de rugspieren behandelen met Dry Needling zonder de bewegingsbeperking in de wervelkolom aan te pakken.

In de behandelingen die ik aanbied, bekijk en behandel ik altijd het lichaam in zijn geheel.  Waar nodig pas ik Dry Needling toe als aanvullende behandeling*.

Nog een paar veel gestelde vragen over Dry Needling

  • Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Ja en Nee. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde naalden, de techniek van prikken en de locatie hebben overeenkomsten. Maar Dry Needling is maar één van de vele technieken in de acupuntuur. Het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit energetisch oogpunt. Dry Needling haalt de verklaring vooral uit de fysiologie en biochemie; vanuit mechanisch oogpunt. Het wordt dus puur gebruikt om de spieren te laten ontspannen.

  • Is een behandeling met Dry Needling pijnlijk?

Het inbrengen van de acupunctuurnaald is over het algemeen niet pijnlijk.  Als de naald het triggerpoint in de spier raakt kan de korte aanspanning die volgt, de local twitch response, wel pijnlijk zijn. Dit duurt gelukkig vaak maar enkele seconden en is daarom goed te verdragen. De meeste mensen ervaren een behandeling met Dry Needling niet altijd als prettig.

  • Hoe voelt het na de behandeling?

Direct na de behandeling kan de spier moe en zwaar aanvoelen. In de dagen erna kan het ook nog aanvoelen als spierpijn.  Dit is volkomen normaal en verdwijnt meestal binnen twee dagen.

Ik hoop zo wat meer inzicht gegeven te hebben in de behandelmethode Dry Needling.

Mocht je vragen hebben of meer informatie willen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op!

* een behandeling met Dry Needling is een onderdeel van de behandeling, hier worden geen extra kosten voor berekend

Linda van der Voorn